fbpx
Többször kérdezték már tőlem, hogy melyik nyelvvizsga a legkönnyebb, melyiket érdemes letenni? Ezért arra gondoltam, írok pár sort a Magyarországon letehető angol nyelvvizsgákról, mert szerencsére elég széles választékból mazsolázhatunk. Alapvetően a legnépszerűbb B2-es középfokú komplex nyelvvizsgákat vettem górcső alá.

Többször kérdezték már tőlem, hogy melyik nyelvvizsga a legkönnyebb, melyiket érdemes letenni? Ezért arra gondoltam, írok pár sort a Magyarországon letehető angol nyelvvizsgákról, mert szerencsére elég széles választékból mazsolázhatunk. Alapvetően a legnépszerűbb B2-es középfokú komplex nyelvvizsgákat vettem górcső alá.

Az Oktatási Hivatal oldaláról, a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztály (NYAK) információi szerint jelenleg több államilag elismert, általános nyelvvizsga is van.

Na de melyiket válaszd?

Az első, és legfontosabb, hogy egynyelvű vagy kétnyelvű vizsgát szeretnél?

Én az egynyelvű vizsga híve vagyok, mert úgyis a célnyelven kell másokkal kommunikálni, és ebben az esetben az összes feladat a célnyelven van. De ha neked a fordítás az erősséged, vagy kifejezetten fordítási feladatokat szeretnél a későbbiekben ellátni, akkor érdemes ezt a vizsgatípust választani.

Attól függően, hogy továbbtanuláshoz, diplomához, ösztöndíjhoz, munkához vagy csak hobbiból szeretnél egy nyelvvizsgát, három lehetőség közül választhatsz: lehet külön szóbeli vagy írásbeli vizsgát tenni, vagy a kettőt együtt, vagyis komplex nyelvvizsgázni.

A legtöbb nyelvvizsga esetében a sikeres nyelvvizsgához 60%-ot kell teljesíteni.

Az elmúlt években már nem csak személyes jelenléti, de online vizsgázási lehetőséget is választhatsz. Ebben bevallom őszintén nincs tapasztalatom, mert én a személyes megmérettetést jobban szeretem, és a növendékeimnek is inkább ezt szoktam javasolni.

Többségében az általános nyelvvizsgák elegendőek pl. egy diplomához, de előfordul, hogy az egyetem vagy a munkahely megköveteli, hogy szakmai felkészültségedet üzleti vagy szakmai nyelvvizsgával bizonyítsd. Ezek természetesen nehezebbek, mint egy általános nyelvvizsga, de nagyobb elismerés is jár(hat) érte.

Érdemes utána járni a nyelvvizsgák árának is, mert bizony ez sem egységes, mint ahogy az is befolyásoló tényező, hogy alap, közép, vagy felsőfokú megmérettetést szeretnél. Ha például egy komplex B2-es nyelvvizsgát nézünk, egy körülbelüli átlag ára  ennek valahol 30 és 50.000 Ft között mozog.

Nézzük meg nagyon röviden az egyes nyelvvizsgákat.

 

I love English

Engedd meg, hogy elsőként azt a nyelvvizsgát említsem, amiről a legtöbbet tudok, mert én magam is a nyelvvizsgáztatója vagyok.

Ez pedig az Euroexam nyelvvizsga

Lehet választani akár egy, vagy akár kétnyelvű változatban is. Többféle érdekes feladatból áll, és a kommunikáción van a hangsúly. Évek óta erre a típusú vizsgára készülünk fel a növendékeimmel, és bizony évről évre egyre jobban fel kell kötnünk a gatyót. Nem lehetetlen teljesíteni az elvárt 60%-ot, de változatos szókincs és magas szintű nyelvtani felkészültség kell hozzá. Mind a négy alapkészség (hallás, beszéd, olvasás, írás) fontos szerepet játszik a feladatok során.

ORIGO nyelvvizsga

Csak Magyarországon elfogadott, kétnyelvű vizsgarendszer. A fordítás hangsúlyosan jelenik meg a feladatokban, bár a kommunikáció a legfontosabb szempont, amit az értékelésnél néznek.

BME

Ezt a nyelvvizsgát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyelvi Intézete fejlesztette ki, viszonylag sok a nyelvtani követelménye. Ennél a vizsgánál akkor tudod a szükséges 60%-ot teljesíteni, ha mind a négy készséged (hallás, beszéd, olvasás, írás) nagyjából azonos szintű, mert mind a négy készséget azonos súlyozással mérik.

ECL

Az Európai Unió tagországai részére kifejlesztett, egynyelvű vizsgarendszer. Semmiféle nyelvtani feladatot nem tartalmaz, ezért akkor válaszd ezt a nyelvvizsgát, ha szuper vagy olvasott és hallott szövegértésben. Bár őszintén szólva a különböző dialektusok vagy a sok háttérzaj eléggé zavaró lehet, cserébe viszont a szóbeli vizsga könnyebb.

TELC

Nemzetközi nyelvvizsgarendszer, ahol a fő szempont a kommunikáció. Annak ajánlott, aki gyorsan tud hosszú szövegeket elolvasni, és a hallott szövegértésben is erős.

DExam

A Debreceni Egyetem egynyelvű angol nyelvvizsgája, amely a nyelvvizsgázók érdeklődési körének megfelelő témakörökben méri az általános nyelvtudást. A kommunikációs készség fontos szerepet játszik ennél a vizsgánál.

LanguageCert

Nemzetközileg elismert egynyelvű nyelvvizsga, ami a gyakorlati nyelvtudásra helyezi a hangsúlyt. A vizsgán szereplő feladatok életszerűek és hétköznapiak.

TársalKODÓ

Mindennapi témákra, és azok kifejtésére összpontosít ez a nyelvvizsga. Kevés nyelvtan, de aktív szókincs szükséges ehhez a kétnyelvű vizsgához.

Pannon

A Pannon nyelvvizsgarendszert a Pannon Egyetem Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének munkatársai dolgozták ki. Egy vagy kétnyelvű vizsgázási lehetőség. Az egynyelvű vizsgánál a szóbelinél nincs felkészülési idő.

iTOLC

Egynyelvű, a Katedra Nyelviskola által kifejlesztett nyelvvizsga. Kifejezetten a Z és Y generáció igényeire gondoltak a fejlesztők, hiszen a vizsga teljes egészében a digitális térben zajlik. A hallás utáni feladatot a vizsgázó indítja el saját magának. A vizsga teljes ideje alatt digitális kétnyelvű szótár használható.

TIT iXam

A Tudományos Ismeretterjesztő Társaság kifejezetten Magyarországra kifejlesztett online és offline nyelvvizsga rendszere. Fontos számukra a vizsga egyszerűsége és átláthatósága, ami a digitális térben tökéletesen megoldható, ugyanakkor a beszédkészség mérése mindig személyes vizsgán zajlik.

Nagyjából ezek azok a nyelvvizsgák, amik ma Magyarországon akkreditáltak és mindenki számára könnyedén elérhetőek. Nem mondom, hogy könnyű a választás, ráadásul ez csak egy nagyon rövid áttekintés. Érdemes a nyelvvizsgák honlapját is átböngészni, próbavizsgákat csinálni, hogy a számodra lehető legjobb nyelvvizsgát megtaláld.

nyelvvizsga felkészülés

És hogy mégis melyik a legkönnyebb nyelvvizsga?

Szerintem az, amelyikre alaposan felkészülsz.

Ha esetleg az Euroexam nyelvvizsgát választod, maximális tudok neked segíteni. Szeptembertől indulnak kifejezetten B2 (középfok) és C1 (felsőfok) nyelvvizsgákra felkészítő tanfolyamaink, ahol hetente 2×45 percben mindent megtanulunk, ami a sikeres jövő nyári nyelvvizsgához szükséges.

Várom a bátor, kitartó, szorgalmas jelentkezőket, akikkel együtt dolgozva mind a négy készséget gyakorolva (hallás, beszéd, olvasás, írás) együtt sikeres nyelvvizsgát tehetünk.

További információt honlapunkon a www.kolyokangol.hu-n találsz.

Neked melyik nyelvvizsga sikerült?