fbpx
Már csak pár nap, és indul a tanévkezdés, jön a szeptemberi őrület! Megint hajnalban csörög majd a vekker, a szokásos nyüzsis és álmos reggelek. Anya, nem láttad a tesicuccom? Apa, légyszi csinálj nekem egy szendót! Ugye ismerős? Állandó kapkodás, hogy időben odaérjünk a suliba, oviba.  A mindennapi házi feladatok, az ellenőrző dolgozatok és külön órák le fogják kötni mind a gyermekek mind a szülők energiáit.  Vagy lehet, hogy a karantén-tavasz után mindez felüdülés lesz?

Már csak pár nap, és indul a tanévkezdés, jön a szeptemberi őrület! Megint hajnalban csörög majd a vekker, a szokásos nyüzsis és álmos reggelek. Anya, nem láttad a tesicuccom? Apa, légyszi csinálj nekem egy szendót! Ugye ismerős? Állandó kapkodás, hogy időben odaérjünk a suliba, oviba.

Sürget az idő

A mindennapi házi feladatok, az ellenőrző dolgozatok és külön órák le fogják kötni mind a gyermekek mind a szülők energiáit.  Vagy lehet, hogy a karantén-tavasz után mindez felüdülés lesz?

Akárhogy is, a lényeg, hogy elkezdjük. Össze is gyűjtöttem 7 motiváló tippet, hogy könnyebben és vidámabban induljon jövő héten a tanév!

Kérdezd bátran!

Szülőként az egyik legnagyobb problémám az szokott lenni, hogy nem tudom kitalálni a fiam gondolatait. Vajon mi érdekelné? Mit szeretne csinálni? A legegyszerűbb utat választottam: megkérdezem. Kérdezd meg te is gyermekedet, mi motiválná igazán. Akár kocsiban utazva, vagy séta közben bátorítsd őt, hogy meséljen arról, mi érdekli vagy éppenséggel mitől fél az iskolával kapcsolatban. Akár meseszerű történet is kerekedhet belőle, de biztos, hogy jobban megismered csemetédet. Nagyon fontos, hogy hagyj elég időt neki, hogy kibeszélje magát. Érezze, hogy fontos számodra a véleménye, hallgasd figyelmesen!

Szabad a vásár!

Miért ne csinálnánk mókát a rendrakásból? Tartsatok kirakodóvásárt az otthoni irodaszerekből. Válogassátok szét gyermekeddel együtt a még használható ceruzákat, tollakat. Rendszerezzétek a színes papírokat, a ragasztókat, festékeket és az egyéb iskolai cuccokat. Nálunk ilyenkor legalább egy zacskónyi szemét szokott összegyűlni!

Irodaszerek

Így nemcsak rendet tesztek, de át is nézitek a készletet, mit kell esetleg pótolni, mire van még szükség. Ezután pedig jöhet a játék, vagyis játszatok együtt vásárlósat. Először te vagy az eladó, és játékpénzért árulhatod a portékádat, amit szépen lehet a helyére tenni. Aztán akár szerepet is cserélhettek.

Dekoráljatok!

Ki ne szeretné az újdonságokat? Egy kis szobaátrendezés, egy új poszter a falon vagy akár egy teljes tapétázás új lendületet adhat gyermekednek. Már nagyon egyszerű dolgok is feldobhatják a szobát, mint például egy következő évi naptár, amibe minden fontos dátumot fel lehet jegyezni. Egy új kislámpa vagy ceruzatartó könnyen az íróasztal dísze lehet. Az új környezet inspirálja, és arra készteti gyermekedet, hogy izgalommal várja az iskola kezdését!

Nyári olvasmányok

Érdemes a nyárra föladott kötelező olvasmányokat a családdal együtt is feldolgozni. Amikor például a Pál utcai fiúk volt nálunk terítéken, az internet segítségével megkerestük az eredeti helyszíneket, amiket bejelöltünk egy térképen.  Aztán végigjártuk a helyeket, ahol Nemecsek és társai megfordultak, és persze készítettünk egy csomó fotót is. Még felnőttként is nagyon izgi volt rekonstruálni, hogy a könyv melyik része hol játszódott. Ha ez nem lehetséges, akkor nézzétek meg együtt például filmen, vagy beszélgessetek róla közösen. Így bármilyen olvasmányt élvezetesebbé és egyúttal emlékezetesebbé is tehetünk.

Emlékeztesd!

Relikviák

Vannak olyan relikviák, amiket egy szülő megőriz a tanév során. Egy csillagos ötös matek doli, egy oklevél a szép versmondásért, vagy akár egy kupa a sportteljesítményért. Ezek az apróságok mindig emlékeztetik gyermekedet arra, milyen jó érzés volt, amikor elismerést kapott a kimagasló teljesítményéért. Ezekért a boldog pillanatokért mindenképp érdemes visszamenni a suliba!

Készítsetek egy dicsőség fát!

Vágjatok ki barna kartonból egy fát sok elágazó ággal. Készítsetek hozzá zöld esetleg színes leveleket, amik akkor kerülhetnek fel a fára, ha a tanév során gyermeked elér egy eredményt.

Dicsőségfa

Ez lehet egy jól sikerült zenei óra, vagy egy nehezen megoldható feladat megoldása, esetleg egy szépen megírt házi feladat. Lányom imádta az ő dicsőség fáját. A dicséret felkerül a levélre, az pedig a fára, és év végére minden bizonnyal egy gyönyörű, levelekkel teli fa lesz gyermeked szobájának legbecsesebb dísze!

Csak egyszerűen!

Tudom, elcsépelten hangzik, de néha a legegyszerűbb dolgok a legjobban működőek. Így van ez gyermekeink motiválásával is. Hiszen mit is szeretnénk mi, szülők? Hogy gyermekeink napról napra okosabbak és ügyesebbek legyenek. A folyamatos motivációt azonban nehéz fenntartani, de van egy rendkívül egyszerű módja. Minden reggel, amikor búcsút veszel gyermekedtől az iskola kapujában, mondd neki ezt: Tanulj ma is valami újat!

Ezekkel az ötletekkel tuti a siker, így szeptember első napjaiban csupa reménnyel és várakozással teli gyermek lépi majd át az iskolák küszöbeit.

Van neked is egy motiváló ötleted, ami nálatok már bevált tanévkezdésre? 

Oszd meg velem!